Postat la data de 27 februarie 2009 art-business.ro
Articol vizualizat de 16549 ori.Pagina 1 din 2
Despre Iaşi, Nicolae Iorga susţinea în anul 1935: "Acest oraş nu este nici creaţiunea capricioasă a vreunui prinţ şi nici aceea a unei dezvoltări haotice a istoriei moldave. Este o creaţiune organică a poporului român".
Pe site-ul direcţiei Judeţene pentru Cultură Iaşi aflăm că Iaşul, oraş cu o veche tradiţie culturală, beneficiază de un public larg, divers structurat şi destul de neomogen. Caracteristicile publicului ieşean consumator de cultură sunt destul de greu de organizat într-o categorie. Publicul ieşean are o dominantă conservatoare care-l face receptiv mai curând la formele clasice, tradiţionale de expresie artistică. Receptivitatea faţă de inovaţia artistică sau faţă de ceea ce este nou, up to date, în domeniul exprimării artistice este scăzută. Publicul este decimat, la fel ca oriunde în ţară, de efectele răvăşitoare ale subculturii promovate de televiziunile comerciale, inclusiv cea naţională, şi de lipsa unei oferte culturale de calitate, care să fie lansată pe piaţă ca model alternativ de gust şi de formare a receptorilor culturali.
În ideea unui dialogul cultural specializat, pentru sprijinirea şi promovarea ofertelor artei plastice la nivel local, purtăm un dialog cu domnul Dorin Lehaci, profesor la Şcoala Populară de Arte din Iaşi.
AB: Ce reprezintă astăzi Şcoala Populară de Artă?
DL: Şcoala Populară de Arte Iaşi este o instituţie publică de cultură, cu personalitate juridică, având ca profil învăţământul artistic şi de însuşire a meşteşugurilor tradiţionale, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Iaşi.
Şcoala Populară de Arte Iaşi îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu prevederile legislaţiei române în vigoare, ale normelor didactice elaborate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, şi Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional şi cu prevederile propriului regulament de organizare şi funcţionare, elaborat în temeiul regulamentului cadru. Diplomele de absolvire date de aceasta Instituţie, sunt recunoscute şi în străinătate.
Chiar dacă a trecut prin perioade mai mult sau mai puţin prielnice, din 1956, anul înfiinţării Şcolii Populare de Arte şi până în prezent, însemnătatea acestei instituţii a crescut prin contribuţia mai multor factori. În primul rând datorită caracterului activităţii sale de a căuta, descoperi, iniţia şi promova noile talente. Alt rol deosebit de important îl reprezintă conservarea, valorificarea şi transmiterea valorilor morale, artistice şi tehnice ale comunităţii locale, precum şi ale patrimoniului cultural naţional, universal. La fel şi stimularea creativităţii, a talentului, cultivarea valorilor şi artei interpretative în toate genurile de muzică, arte plastice, coregrafie teatru etc.
Reprezentativă este şi accesibilitatea celor talentaţi la binefacerile valorilor artistice şi culturale, precum şi contribuţia şcolii la dezvoltarea schimburilor culturale pe plan judeţean, naţional şi internaţional.
Indiferent de mediul din care provin, de studiile sau ocupaţia avută – elevi, studenţi, salariaţi – dar şi indiferent de vârstă, toţi cei interesaţi au posibilitatea să urmeze cursurile acestei şcoli în paralel cu alte activităţi în care sunt cuprinşi, după un program de studiu individual şi flexibil, în funcţie de timpul liber al fiecăruia.

Rodica Postolache - Visul seminţelor (Rodul), 50x70cm, ulei pe pânză Pagina 2 din 2
AB: Câţi elevi frecventează cursurile şcolii de arte în momentul actual la secţia Pictură?
DL: Numai la această secţie sunt treizeci şi cinci de cursanţi.
AB: Câţi din cei înscrişi au studii de specialitate şi câţi studiază pictura din pasiune?
DL: Toţi elevii au o mare pasiune pentru ceea ce fac, chiar dacă unii sunt la început de drum şi învaţă această artă pur şi simplu din plăcere, sau se pregătesc pentru examenul de admitere la un liceu de artă, ori doresc să se înscrie la facultate, sau exersează pentru a-şi menţine şi dezvolta aceste deprinderi obţinute în facultate.
AB: Ce se studiază la cursurile de pictură ale Şcolii Populare de Arte? (pentru cei care nu ştiu)
DL: Înainte de răspunde la această întrebare doresc să precizez că fiecare candidat susţine o probă practică la admitere, care reprezintă un mod special de a face cunoştinţă. Spun acest lucru pentru că şi diferenţele de vârstă, cultură, precum şi diversitatea preocupărilor ne determină ca în timpul şcolarizării să ne ocupăm de fiecare elev în parte, în funcţie de cunoştinţele plastice dovedite, de capacitatea de înţelegere şi progresul de care dă dovadă.
Pe baza acestei probe şi în acord comun cu opţiunile cursanţilor, aceştia sunt îndrumaţi să se profileze pe o anume direcţie: pictură, grafică, iconografie sau vitraliu, care includ noţiuni de desen culoare, compoziţie. Practica intensă în studiul picturii, însuşirea unor elemente de limbaj plastic, precum şi asimilarea unor noţiuni de estetică, istoria artei şi anatomie artistică au menirea să conducă la formarea unor gusturi elevate în domeniul artei.
În cadrul cursurilor se studiază după gips, subiectele tratate fiind natură statică, portret, peisaj, compoziţie.
AB: Pentru tinerii cursanţi, pictura rămâne o meserie de bază sau o îndeletnicire din pasiune?
DL: Poate să rămână şi una şi alta, însă cazurile fericite sunt cele în care unii absolvenţii ai şcolii reuşesc să-şi facă o profesie din pasiunea pentru artă.
AB: Aţi avut elevi de care sunteţi mândru în momentul de faţă de realizările lor?
DL: Da, de mulţi dintre ei, chiar în calitate de elevi ai Şcolii Populare de Arte au ajuns să obţină multe premii la concursurile naţionale şi internaţionale. Indiferent dacă unii dintre ei au rămas liber profesionişti, ori au devenit designeri, scenografi sau cadre didactice, continuă să aibă importante realizări, atât în domeniul artei cât şi în cel profesoral.

Nicoleta Eşanu - Dansul mandelinelor, 50x60 cm, ulei pe pânză
Acest articol vi s-a parut interesant? (23 voturi)
adresa Dorin Lehaci Postat de catarau ioan, 01 iulie 2012
va rog foarte mult sa-mi comunicati e-mail dlui Lehaci; multumesc Reinvatarea tinerilor din comuna Tomesti a sculpturii in lemn si a ceramicii populare Postat de ing.Gh.Pintilie, tel. 0745.528.206, 17 ianuarie 2012
Buna ziua.Intalnesc numerosi adolescenti fara ocupatie, care ar dori sa invete - sa reinvete - aceste ocupatii. La toate targurile de vara sau la Sarbatorile Iasului gasim numai lucrari produse in alte judete, Un agent economic si mai multi entuziasti ar dorisa contribuie, insa nu gasim instructorii respectivi. nu gasesc un numar de telefon al Scolii de Arte. Va multumesc pentru sprijin.
|