Arta, Cultura, Portofolii artisti
Articole arta si cultura
Analize de arta Interviuri artisti Portofolii artisti
Acasa
Editorial
Evenimente
Stiri
Newsletter
Legaturi
Contact

 

 
 

Abonati-va la newsletterul Art Business!

[15 aprilie 2014]
Pe 15 aprilie 1452 s-a născut Leonardo Da Vinci, reprezentat de seamă al Renascentismului italian, om de ştiinţă şi totodată sculptor, pictor, arhitect, muzician şi scriitor, un adevărat...

Mai multe stiri »

   « Arta şi preţul psihologic
   « Teoria instituţională a artei
   « Factori ce influenţează evaluarea lucrărilor de artă
   « Despre relaţia între Economie şi Artă
   « Comemorare Leonardo da Vinci
   « Expoziția „Jubileu - Nicolae Maniu”

 
 
Arhiva August 2022
Mon Tue Wen Thu Fri Sat Sun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
       

 
Cat timp petreceti pe Facebook?
zilnic
de 2-3 ori pe saptamana
doar in week-end
de 4-6 ori pe luna
o data pe luna
deloc
Interviuri - Şcoala Populară de Arte de la Iaşi
 
Postat la data de 27 februarie 2009
art-business.ro

Articol vizualizat de 16549 ori.
Pagina 1 din 2

Despre Iaşi, Nicolae Iorga susţinea în anul 1935: "Acest oraş nu este nici creaţiunea capricioasă a vreunui prinţ şi nici aceea a unei dezvoltări haotice a istoriei moldave. Este o creaţiune organică a poporului român".

Pe site-ul direcţiei Judeţene pentru Cultură Iaşi aflăm că Iaşul, oraş cu o veche tradiţie culturală, beneficiază de un public larg, divers structurat şi destul de neomogen. Caracteristicile publicului ieşean consumator de cultură sunt destul de greu de organizat într-o categorie. Publicul ieşean are o dominantă conservatoare care-l face receptiv mai curând la formele clasice, tradiţionale de expresie artistică. Receptivitatea faţă de inovaţia artistică sau faţă de ceea ce este nou, up to date, în domeniul exprimării artistice este scăzută. Publicul este decimat, la fel ca oriunde în ţară, de efectele răvăşitoare ale subculturii promovate de televiziunile comerciale, inclusiv cea naţională, şi de lipsa unei oferte culturale de calitate, care să fie lansată pe piaţă ca model alternativ de gust şi de formare a receptorilor culturali.

        În ideea unui dialogul cultural specializat, pentru sprijinirea şi promovarea ofertelor artei plastice la nivel local, purtăm un dialog cu domnul Dorin Lehaci, profesor la Şcoala Populară de Arte din Iaşi.

 

AB: Ce reprezintă astăzi Şcoala Populară de Artă?

 

DL: Şcoala Populară de Arte Iaşi este o instituţie publică de cultură, cu personalitate juridică, având ca profil învăţământul artistic şi de însuşire a  meşteşugurilor tradiţionale, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Iaşi.

Şcoala Populară de Arte Iaşi îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu prevederile legislaţiei române în vigoare, ale normelor didactice elaborate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, şi Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional şi cu prevederile propriului regulament de organizare şi funcţionare, elaborat în temeiul regulamentului cadru. Diplomele de absolvire date de aceasta Instituţie, sunt recunoscute şi în străinătate.

Chiar dacă a trecut prin perioade mai mult sau mai puţin prielnice, din 1956, anul înfiinţării Şcolii Populare de Arte şi până în prezent, însemnătatea acestei instituţii a crescut prin contribuţia mai multor factori. În primul rând  datorită caracterului activităţii sale de a căuta, descoperi, iniţia şi promova noile talente. Alt rol deosebit de important îl reprezintă conservarea, valorificarea şi transmiterea valorilor morale, artistice şi tehnice ale comunităţii locale, precum şi  ale patrimoniului cultural naţional, universal. La fel şi stimularea creativităţii, a talentului, cultivarea valorilor şi artei interpretative în toate genurile de muzică, arte plastice, coregrafie teatru etc.

 Reprezentativă este şi  accesibilitatea celor talentaţi la binefacerile valorilor artistice şi culturale, precum şi contribuţia şcolii la dezvoltarea schimburilor culturale pe plan judeţean, naţional şi internaţional.

Indiferent de mediul din care provin, de studiile sau ocupaţia avută – elevi, studenţi, salariaţi – dar şi indiferent de vârstă, toţi cei interesaţi au posibilitatea să  urmeze cursurile acestei şcoli în paralel cu alte activităţi în care sunt cuprinşi, după un program de studiu individual şi flexibil, în funcţie de timpul liber al fiecăruia.

Rodica Postolache

              Rodica Postolache - Visul seminţelor (Rodul), 50x70cm, ulei pe pânză

Acest articol vi s-a parut interesant? (23 voturi)

Comentarii la acest articol / Adauga comentariu
adresa Dorin Lehaci
Postat de catarau ioan, 01 iulie 2012

va rog foarte mult sa-mi comunicati e-mail dlui Lehaci; multumesc
Reinvatarea tinerilor din comuna Tomesti a sculpturii in lemn si a ceramicii populare
Postat de ing.Gh.Pintilie, tel. 0745.528.206, 17 ianuarie 2012

Buna ziua.Intalnesc numerosi adolescenti fara ocupatie, care ar dori sa invete - sa reinvete - aceste ocupatii. La toate targurile de vara sau la Sarbatorile Iasului gasim numai lucrari produse in alte judete, Un agent economic si mai multi entuziasti ar dorisa contribuie, insa nu gasim instructorii respectivi. nu gasesc un numar de telefon al Scolii de Arte. Va multumesc pentru sprijin.
Posteaza un comentariu
Nume
Email
Subiect
Comentariu
 
Termeni si conditii Copyright © 2008 Art Business. Realizat de Web Design Media