Arta, Cultura, Portofolii artisti
Articole arta si cultura
Analize de arta Interviuri artisti Portofolii artisti
Acasa
Editorial
Evenimente
Stiri
Newsletter
Legaturi
Contact

 

 
 

Abonati-va la newsletterul Art Business!

[15 aprilie 2014]
Pe 15 aprilie 1452 s-a născut Leonardo Da Vinci, reprezentat de seamă al Renascentismului italian, om de ştiinţă şi totodată sculptor, pictor, arhitect, muzician şi scriitor, un adevărat...

Mai multe stiri »

   « Arta şi preţul psihologic
   « Teoria instituţională a artei
   « Factori ce influenţează evaluarea lucrărilor de artă
   « Despre relaţia între Economie şi Artă
   « Comemorare Leonardo da Vinci
   « Expoziția „Jubileu - Nicolae Maniu”

 
 
Arhiva August 2022
Mon Tue Wen Thu Fri Sat Sun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
       

 
Cat timp petreceti pe Facebook?
zilnic
de 2-3 ori pe saptamana
doar in week-end
de 4-6 ori pe luna
o data pe luna
deloc
Comert cu arta - Noaptea Albă a Străzii Lăpuşneanu
 
Postat la data de 06 august 2009
Art Business

Articol vizualizat de 5079 ori.

  

Veche stradă de promenadă a elitei Iaşilor, care poartă numele domnitorului Alexandru Lăpuşneanu porneşte din Piaţa Unirii şi se termină în "Piaţa Mihai Eminescu". Să vizitezi Iaşiul este întotdeauna o mare plăcere şi o bucurie pentru ochi şi pentru suflet.

 

 

        Proiectul „ Noaptea Albă a Străzii Lăpuşneanu”, desfăşurat în data de 01-02 august 2009, a fost o acţiune inedită care, după modelul Bucureştilor, a vizat punerea în valoare a unei file din cultura oraşului.

             Evenimentul a debutat cu o „seară” de epigrame, a continuat cu un recital de vioară, proiecţie de fotografie, expoziţia de artă plastică, un recital de poezie, iluzionism, expoziţie de pictură şi fotografie, expoziţie de jucării şi dispozitive muzical-mecanice, spectacol de muzica clasică, proiecţie de muzică clasică şi scurt metraje, lecturi publice cu scriitori ieşeni, expoziţie de sculpturi si picturi. Muzeul Unirii a organizat vizite gratuite cu ghid, din oră în oră, tot în muzeu a avut loc o întâlnire televizată cu personalităţile Iaşului, care au vorbit despre istoria străzii Lăpuşneanu. S-au prezentat cărţi despre Iaşi şi s-a discutat despre turismul potenţial în această zonă minunată. Pe lângă muzeu, anticariate, cofetărie, librărie, magazine, cafeneaua de pe strada Lăpuşneanu, au fost prezenţi şi diferiţi anticari cu ocazia Târgului Colecţionarilor ediţia 2009, reînvierea unei vechi tradiţii - “bătaia cu flori”, urmată de un bal de epocă cu toate elementele de vestimentaţie. animatori care vor recrea atmosfera străzii din perioada interbelică.

Deşi nu figurează printre organizatori, la eveniment şi-a făcut foarte bine simţită prezenţa o cunoscută firmă din Iaşi de obiecte decorative din sticlă de vitraliu, obiecte decorative unicat, realizate în tehnica mozaicului.
Prezentările de epocă, teatrul neconvenţional, pictura, olăritul, sunetul flaşnetei, filmele şi buna dispoziţie au fost ingredientele unei nopţi albe minunate.

 

 

„E şansa noastră de-a conserva un fragment din Iaşul de altădată, un soi de oază în timp. Dar cum ştim sa distrugem, ca orice cultura adamică, urmele civilizaţiilor cu însemn de nobleţe, mă tem ca si acest proiect va eşua, daca nu din indiferenta, atunci cel puţin din dorinţa de a nu si-l adjudeca cineva.” declara Val Condurache pentru Ziarul de Iaşi în urmă cu 3 ani, referindu-se la Proiectul "Strada Lăpuşneanu".

Ziua de Iaşi scrie în 2007 că trecuseră 4 ani de când s-a promis reabilitarea străzii Lăpuşneanu şi aproape 7 ani de la exprimarea primelor idei din acest proiect măreţ pentru o stradă emblematică în ceea ce priveşte istoria municipiului. Era vorba de pavaj, felinare de epocă, zeci de bănci, schimbarea faţadelor clădirilor fantomă după tiparele de epocă, găsirea unor soluţii pentru reabilitarea cinematografelor Tineretului şi Republica, schimbarea canalizării şi altele, astfel încât strada ar fi arătat ca un colt de rai de epoca. Însă până în prezent, nu s-a făcut nimic.

 

                În 2009 confirm faptul că rămânem doar cu intenţiile şi declaraţiile autorităţilor care se mândresc că au un portofoliu într-o localitate istorică, culturală, cu realizările unor oameni de suflet (îl exemplific aici pe domnul Grumăzescu) şi cu amintirile unor paşi pierduţi într-o lume apusă şi omagiată.

Mai multe fotografii de la eveniment puteţi vizualiza pe www.fotoartimage.wordpress.com

 

Acest articol vi s-a parut interesant? (7 voturi)

Nu exista comentarii la acest articol.
Posteaza un comentariu
Nume
Email
Subiect
Comentariu
 
Termeni si conditii Copyright © 2008 Art Business. Realizat de Web Design Media