|
|
Postat la data de 01 august 2008 Daniel Baba
Articol vizualizat de 8690 ori.Pagina 1 din 2
În perioada 25-27 iulie a avut loc la Iaşi Târgul Colecţionarilor, ce a reunit în jur de 40 colecţionari şi anticari. Târgul Colecţionarilor este al treilea din acest an şi se înscrie în activităţile din programul "Iaşi 600", manifestarea fiind organizată de Galeriile Anticariat "Dumitru Grumăzescu" şi Primăria Municipiului Iaşi.
Târgul de la Iaşi din 25-27 iulie s-a organizat pe cunoscuta stradă Lapuşneanu. Se ştie că atât la Braşov, cât şi la Bucureşti, târgul se desfăşoară într-un spaţiu acoperit, cu preţuri pe metru pătrat, ceea ce face ca şi colecţionarii să ridice preţurile, iar spiritul mercantilist să dăuneze atmosferei culturale.
Anticarul şi colecţionarul Dumitru Grumăzescu îndeamnă tinerii colecţionari din ţară să vină la Iaşi
Dl. Grumăzescu s-a implicat alături de Primăria Iaşi în organizarea acestui eveniment, alături de câţiva fini sponsori, pentru că astfel de evenimente trebuie susţinute financiar. Se încearcă a se ridica ştacheta târgului, prin expunerea unor obiecte mai preţioase. Potrivit domnului Dumitru Grumăzescu, colecţionarii care şi-au anunţat prezenţa la Târgul Colecţionarilor au expus diverse obiecte, începând de la mobilier până la obiecte de cristal, argint sau bronz. De asemenea, au fost expuse timbre, bancnote sau monede din diferite metale. Dar şi infiltrări de kitschuri sub forma unor bijuterii de pietre semipreţioase, care nu aveau ce căuta la un astfel de târg.
La solicitarea anticarilor, colecţionarilor, se speră realizarea a 4-6 târguri pe an la Iaşi, în condiţiile în care în oraşe din Germania, Franţa, se organizează două târguri pe săptămână. „Vreau să rog cu această ocazie pe tinerii colecţionari din ţară, mai cu seama din Iaşi, să vină, să putem comunica cu ei, sa-i învăţăm să muncească ordonat şi ştiinţific în ceea ce şi-au propus să colecţioneze. Oricine colecţionează obiecte, însă ca să faci ceva temeinic, trebuie să te sfătuieşti cu colecţionari mai experimentaţi, care ştiu ce e de făcut cu un obiect vechi”, adaugă Dumitru Grumăzescu.
În Occident, cine este anticar şi este si colecţionar este văzut altfel. Oamenii îşi împărtăşesc cunoştinţele. „Anul acesta am avut 4 târguri, expozanţii nu s-au speriat nici de zăpada din februarie şi nici de ploile de acum. Cei din Ucraina şi Ungaria au fost opriţi de ape.”
Majoritatea expozanţilor au declarat că vor reveni la Iaşi şi la următoarelor ediţii, Târgul Colecţionarilor fiind o bună ocazie pentru a achiziţiona obiecte noi, dar şi pentru a stabili noi legături. Se intenţionează, pe viitor, organizarea unor colocvii pe tema antichităţilor. Pagina 2 din 2
Mediatizarea slabă a fost impresia generală
Impresiile legate de ediţia a 3-a a Târgului Colecţionarilor îmbină nostalgia dată de istoria locului în care se desfăşoară târgul cu rata de vizitatori, de cele mai multe ori publicul fiind trecător, decât interesat de tema expunerilor.
Un pasionat de antichităţi, venit la eveniment cu scopul de a achiziţiona ceva, dorit a rămâne anonim, a mărturisit că a sosit la Iaşi aflând de târg de la domnul Dumitru Grumăzescu, şi că mereu este încântat de atmosfera unor astfel de evenimente.
Bruno Cătănoiu, anticar din Bucureşti, apreciază organizarea târgului ca fiind „bună” spre „foarte bună”; consideră că prea puţini oameni văd expunerile şi aceasta datorită publicităţii precare. Aceeaşi părere o împărtăşelte şi Ştefan Fedor, colecţionar din Iaşi: „Nu s-a făcut o mediatizare îndeajuns de efectivă, oamenii au venit mai mult din curiozitate, nu au avut entuziasmul, curiozitatea tinerilor studenţi şi elevi. Categorii mai interesate de bunurile expuse au fost români din afara ţării şi chiar străini”.
Asociaţii Tudosă Cristian şi Tănasă Marius din Iaşi au apreciat că nu pot lipsi de la un eveniment pe strada Lapuşneanu, chiar dacă de vânzări nu pot fi foarte mulţumiţi; Au vândut obiecte decorative, monede sau bancnote vechi şi câteva tablouri. Câştigă ce le lipseşte la evenimente similare în ţară – „noi legături şi discuţii importante dezbătute la o cină la Bolta Rece, ori o serată cu recitare de poezii, cântat la pian ori amintiri depănate la o masă cu sărmăluţe şi plăcinte moldoveneşti udate de puţină tărie tot moldovenească.”
Pe Vrânceanu Hristache, fost pictor la operă, un artist nelipsit la astfel de evenimente, l-am întâlnit executând portrete pe carton, în cărbune sau pastel. Domnia Sa ne mărturiseşte: „Târgul Colecţionarilor a luat amploare şi capătă dimensiuni culturale deosebite pe această esplanadă a culturii.” Şi-ar dori o mediatizare a evenimentului mai din timp, aşa cum se face pentru Sighişoara ori Sibiu. Artistul apreciază că un lucru de artă, de calitate, este înlocuit tot mai des de kitschuri ori fotografii, goblenuri ori spoturi moderne.
Goethe aprecia la vremea lui că noi nu vedem decât ceea ce cunoaştem şi atunci îmi este clar cât de importantă devine educaţia plastică în şcoli. Trecem nepăsători pe lângă tablouri şi nu vedem decât deformări ale realităţii şi preţuri ridicate pentru câţiva centimetri de pânză pictată. Dar cei ce văd prin pânză bogăţia sufletească şi talentul artistului exprimat în culoare, e clar că aceştia sunt încă plini de iubire şi încă mai au timp să privească şi să se bucure. Acest articol vi s-a parut interesant? (15 voturi)
tirgul de antichitati iasi Postat de Nou pasionat , 30 iunie 2010
Consider ca astfel de tirguri vor regla preturile in acest domeniu, care in prezent sunt mai mult dupa ureche, fiecare incearca sa profite de naivitatea celuilalt (nu ma refer la domnul Grumazescu) as dori sa aflu cand se organizeaza urmatorul tirg de acest gen, Multumesc! |
|
|