Arta, Cultura, Portofolii artisti
Articole arta si cultura
Analize de arta Interviuri artisti Portofolii artisti
Acasa
Editorial
Evenimente
Stiri
Newsletter
Legaturi
Contact

 

 
 

Abonati-va la newsletterul Art Business!

[15 aprilie 2014]
Pe 15 aprilie 1452 s-a născut Leonardo Da Vinci, reprezentat de seamă al Renascentismului italian, om de ştiinţă şi totodată sculptor, pictor, arhitect, muzician şi scriitor, un adevărat...

Mai multe stiri »

   « Arta şi preţul psihologic
   « Teoria instituţională a artei
   « Factori ce influenţează evaluarea lucrărilor de artă
   « Despre relaţia între Economie şi Artă
   « Comemorare Leonardo da Vinci
   « Expoziția „Jubileu - Nicolae Maniu”

 
 
Arhiva August 2022
Mon Tue Wen Thu Fri Sat Sun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
       

 
Cat timp petreceti pe Facebook?
zilnic
de 2-3 ori pe saptamana
doar in week-end
de 4-6 ori pe luna
o data pe luna
deloc
Interviuri - Timpul Iubirii
 
Postat la data de 21 ianuarie 2009
art-business.ro

Articol vizualizat de 6323 ori.
Pagina 1 din 3
Iubirea este cel mai puternic sentiment uman. Timpul Iubirii face referire la noua etapă în care umanitatea a intrat, despre schimbările pe care aceasta le implică. Un interviu cu Elnor care, până la publicare, ne dezvăluie câteva idei despre ceea ce va conţine cartea.
 
 

AB: De unde ştim când vine timpul potrivit pentru un anume lucru (gest, faptă)? Ce este, de fapt, timpul?

Noi, oamenii, avem o relaţie specială cu Timpul, cu percepţia acestuia în viaţa noastră. În maniera în care fizica descrie noţiunea de timp – prin intermediul dimensiunilor trecut, prezent şi viitor – umanitatea alocă cel mai mare interes trecutului. Indiferent dacă analizăm la nivel individual sau colectiv, suntem legaţi de trecut. Răsfoim albumul cu fotografii surprinzând momente deosebite din viaţa noastră sau se întâmplă ca un anumit gest sau o anumită situaţie sau persoană să declanşeze amintiri, plăcute ori nu – ambele cazuri fiind conectate cu trecutul. La nivel colectiv, spre exemplu, percepem poporul german din prisma a ceea ce Hitler a înfăptuit în istorie sau suntem reticenţi la poporul arab din cauza acţiunilor teroriste, precum atacurile de la 11 septembrie 2001.
Se spune că trebuie să cunoaştem istoria pentru a nu repeta pe viitor greşelile trecutului. Cu toate acestea, de puţine ori s-a întâmplat ca deciziile politice sau economice luate la nivelul unei ţări sau chiar deciziile personale să ţină cont de această indicaţie.
Ce este timpul? Curentul New Age – Eckhart Tolle, Osho – ne învaţă puterea prezentului, faptul că toate se întâmplă Aici şi Acum, că prezentul nu doar contează, ci prezentul este tot ceea ce contează. Altfel spus, Trecut – Prezent – Viitor au loc simultan, toate Aici şi Acum. Nu există acţiuni succesive. Dacă, de exemplu, aleg ca la 21 de ani să urmez o carieră pentru care nu am chemare dar bănoasă, în locul uneia pentru care am dezvoltat o pasiune, dar fără siguranţă financiară, apoi la 40 de ani realizez că nu îmi iubesc partenerul de viaţă şi că nu am copii, deşi evenimentele au loc în ani de zile, toate se petrec simultan din momentul luării primei decizii. Pe scara vieţii ele au loc concomitent; noi, având viaţa înşirată în ani, le percepem ca petrecându-se fragmentat. Puse pe aceeaşi axă, ele se petrec în acelaşi plan.
E ca şi cum ai privi o stradă din elicopter, în zbor. Te afli deasupra – vezi de unde începe şi unde se termină drumul. Apoi imaginează-ţi că te pregăteşti să aterizezi, elicopterul coboară iar tu, din ipostaza de a privi întregul drum, de sus, te afli în mijlocul lui. Ai abandonat perspectiva de ansamblu şi te afli la nivelul drumului. Ca să vezi ce este în spate, trebuie să te întorci; ca să vezi ce este în faţă, trebuie să priveşti înainte, să faci câţiva paşi. În spate ai trecutul, în faţă viitorul. Dacă revii în planul de deasupra drumului, trecutul şi viitorul se află pe aceeaşi bandă, poţi vedea în acelaşi timp ce se întâmplă în spate, în faţă. Totul ţine de percepţie, de perspectivă. Într-un documentar care dezbătea Apocalipsa lui Ioan, se spunea că de 2000 de ani creştinii aşteaptă venirea lui Iisus. Trebuie să ţinem cont că timpul este relativ. Ceea ce pentru noi reprezintă 2000 de ani, pentru Dumnezeu este doar o clipire.

Acest articol vi s-a parut interesant? (16 voturi)

Comentarii la acest articol / Adauga comentariu
Ce este defapt timpul??
Postat de c, 27 februarie 2012

Ce este defapt timpul?? Definitia fizica ar suna cam asa"Este o măsură a duratei evenimentelor si are diferite întelesuri în functie de contextul în care este definit.timpul" este o proprietate emergenta a miscarii/interactiunii/transformarii entitatilor/proceselor fizice. Concluzia?? Eu stiu doar ca ceasurile satelitilor pentru GPS trebuie mai tot timpu reglate si releglate, asta explica multe, de ce ceasurile interne ale satelitilor nu sunt acelelasi ca si cele de pe pamant, adica o secunda pentru un satelit care orbiteaza pamantu cu o anumita viteza de ce nu-i la fel cu secunda de pe pamant???? asta spune multe. Timpul psihologic nu este la fel de obiectiv ca timpul fizic.Albert Einstein spunea ca „o ora petrecuta in compania unei fete dragute trece mult mai repede decat o ora petrecuta pe scaunul unui dentist. Teoria lui Albert Einstein s-ar confirma si mai convingator daca am detine tehnologia necesara pentru a depasi viteza luminii (300.000 km/s) – lucru care astazi este irealizabil, tinand de domeniul fizicii teoretice sau al SF-ului. In sfarsit, ipotetic vorbind, daca am atinge aceasta viteza, consecintele ar fi cel putin ciudate: de exemplu, am putea calatori cu o racheta timp de doi ani pana la cea mai apropiata stea, urmand ca apoi sa ne reintoarcem pe Pamant, unde i-am gasi pe cei dragi mai batrani cu 14 ani decat i-am lasat?? Nume facebook; emerson andrew http://baiasuciprian.blogspot.com ASTEPT PARERILE VOASTRE.
clipa
Postat de Oana, 23 februarie 2009

am scris candva o poezie care se numea clipa si se termina asa: O secunda poate sa fie, Un minut sau o vesnicie.
Posteaza un comentariu
Nume
Email
Subiect
Comentariu
 
Termeni si conditii Copyright © 2008 Art Business. Realizat de Web Design Media