Arta, Cultura, Portofolii artisti
Articole arta si cultura
Analize de arta Interviuri artisti Portofolii artisti
Acasa
Editorial
Evenimente
Stiri
Newsletter
Legaturi
Contact

 

 
 

Abonati-va la newsletterul Art Business!

[15 aprilie 2014]
Pe 15 aprilie 1452 s-a născut Leonardo Da Vinci, reprezentat de seamă al Renascentismului italian, om de ştiinţă şi totodată sculptor, pictor, arhitect, muzician şi scriitor, un adevărat...

Mai multe stiri »

   « Arta şi preţul psihologic
   « Teoria instituţională a artei
   « Factori ce influenţează evaluarea lucrărilor de artă
   « Despre relaţia între Economie şi Artă
   « Comemorare Leonardo da Vinci
   « Expoziția „Jubileu - Nicolae Maniu”

 
 
Arhiva August 2022
Mon Tue Wen Thu Fri Sat Sun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
       

 
Cat timp petreceti pe Facebook?
zilnic
de 2-3 ori pe saptamana
doar in week-end
de 4-6 ori pe luna
o data pe luna
deloc
Editorial - Un Paşte Luminos!

[16 aprilie 2009]
Daniel Baba

Aminteam anterior că noi suntem influenţaţi de opiniile noastre despre realităţi. Realitatea este definită ca fiind totalitatea reprezentărilor modale extrase de minte din informaţia furnizată de percepţie. Din cauză că omul primeşte mesaje prin cinci canale senzoriale, realitatea posedă cinci feluri de reprezentări, cinci varietăţi modale, anume: forma video-imagine, audio-sunet, de gust-nuanţa gustativă, de miros si tactilă. Cred că adevărata problemă nu e la ceea ce prelucrăm ci la ceea ce recepţionăm. Cum ar spune dl Bill Gates, G.I.G.O., sau “garbage in, garbage out”.

       Un alt concept pe care mi-am propus să îl amintesc acum este Minciuna, constituită ca o afirmaţie care este contrazisă de către experienţă, observaţie sau bun simţ, care este oferită de mincinos în mod premeditat sau spontan prin contorsionarea totală sau parţială a faptelor şi a adevărului sau prin argumentarea selectivă, dar aparent semnificativă, a faptelor. De regulă, minciuna se consideră o acţiune intenţională de declarare a unei stări modale necomfirmabile sau imediat (ori uşor) confirmabilă, pentru a produce confuzie, a oferi false speranţe, a determina o anume acţiune sau a crea o anume stare intelectivă, socială ori afectivă care serveşte într-un fel sau altul mincinosului.

Augustin de Hipona, cunoscut şi ca Sfântul Augustin [de Hipona], conform numelui său din latină Sanctus Augustinus, a scris o carte dedicată minciunii "De Mendacio" (Despre minciună). Anterior scrisese "Carte despre minciună" şi "Împotriva minciunii". Conform textului cărţii De Mendacio, care este o operă târzie a sa, Sfântul Augustin grupează minciunile în opt categorii grupate în ordinea severităţii:

*       Minciuni din texte religioase;

*       Minciuni care rănesc pe toţi şi nu servesc nimănui;

*       Minciuni care rănesc pe toţi şi servesc cuiva;

*       Minciuni spuse pentru plăcerea de a minţi;

*       Minciuni spuse pentru "a mulţumi pe alţii într-o manieră elegantă";

*       Minciuni care nu rănesc pe nimeni şi servesc cuiva;

*       Minciuni care nu rănesc pe nimeni şi salvează viaţa cuiva;

*       Minciuni care nu rănesc pe nimeni şi salvează "puritatea" cuiva.

 

Adresez o rugăciune către Dumnezeu, întocmai ca în “Liar Liar”, ca în campaniile electorale oamenii să nu POATĂ minţi. Inevitabil, suntem înzestraţi cu liber arbitru şi noi alegem ca zilele în care să nu minţim să fie la Anul …

 Hristos a Inviat

     Acum in prag de sărbători, nu fac altceva decât să mă gândesc că lumea este bună, iubitoare, lipsită de griji, frică şi furie, o lume în căutarea unui Adevăr posibil.

Pentru unii sărbătorile pascale sunt prilej bun de noi petreceri şi înfruptări, pentru alţii moment de reculegere şi învăţăminte. Pentru toţi deopotrivă, vă urez să fiţi sănătoşi şi cu adevărat fericiţi. Pacea, Lumina şi Iubirea să se reverse în inimile şi familiile voastre. Dumnezeu ne iubeşte pe toţi, noi Îl dezamăgim de multe ori, dar să nu uităm că El ne lasă drept judecată liberul arbitru. Răspundem pentru tot ce alegem.

 

Să rostim cu toţii “Hristos a Înviat”.

Să aveţi un Paşte fericit,

 

Daniel Baba

 

 
Termeni si conditii Copyright © 2008 Art Business. Realizat de Web Design Media