Arta, Cultura, Portofolii artisti
Articole arta si cultura
Analize de arta Interviuri artisti Portofolii artisti
Acasa
Editorial
Evenimente
Stiri
Newsletter
Legaturi
Contact

 

 
 

Abonati-va la newsletterul Art Business!

[15 aprilie 2014]
Pe 15 aprilie 1452 s-a născut Leonardo Da Vinci, reprezentat de seamă al Renascentismului italian, om de ştiinţă şi totodată sculptor, pictor, arhitect, muzician şi scriitor, un adevărat...

Mai multe stiri »

   « Arta şi preţul psihologic
   « Teoria instituţională a artei
   « Factori ce influenţează evaluarea lucrărilor de artă
   « Despre relaţia între Economie şi Artă
   « Comemorare Leonardo da Vinci
   « Expoziția „Jubileu - Nicolae Maniu”

 
 
Arhiva August 2022
Mon Tue Wen Thu Fri Sat Sun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
       

 
Cat timp petreceti pe Facebook?
zilnic
de 2-3 ori pe saptamana
doar in week-end
de 4-6 ori pe luna
o data pe luna
deloc
Evenimente - Expoziția „Jubileu - Nicolae Maniu”

[12 aprilie 2014]
art-business

 Muzeul de Artă Cluj-Napoca prezintă în perioada 12 aprilie – 25 mai 2014 expoziţia „Jubileu - Nicolae Maniu”. Evenimentul este parte a programului „Artişti de marcă ai Clujului”

Nicolae_Maniu_Invazia_eternitatii

„Ideea unei astfel de retrospective o am de multă vreme, mai ales că eram mai tot timpul întrebat în Cluj când voi mai expune aici. Este cea mai mare expoziţie a mea din toată viaţa şi cuprinde o diversitate a lucrărilor şi ideilor care chiar şi pe mine mă impresionează”, a declarat pictorul Nicolae Maniu.
La aproape două decenii de la prima sa expoziţie personală organizată la Muzeul de Artă Cluj-Napoca (1996), publicul va putea admira o selecţie de 92 de tablouri din colecţia muzeului, a artistului şi din 15 colecţii particulare din Germania şi România, semnificative pentru toate etapele sale de creaţie, inclusiv cea recentă, precum şi cinci sculpturi în bronz din anii de debut.

Nicolae_Maniu_Pentru_ca_timpul_sa_se_scurga_mai_incet

Tabourile expuse se remarcă prin compoziţiile sofisticate, realizate prin alăturarea unor elemente figurative cu sens hiperbolic, care, la fel ca în arta suprarealistă, şochează prin alăturare şi exaltă imaginaţia privitorului. Proprie artistului este o tehnică picturală de mare virtuozitate, ce face din obiect un spectacol în sine, prin redarea cu mare acurateţe a detaliilor, totul fiind supus unei uimitoare şi subtile regii a luminii. Temele sale predilecte reiau într-o manieră personală teme clasice ale picturii: autoportretul - văzut ca o ocazie de expresie personală şi de interogare a lumii, corpul uman - ca măsură estetică a tuturor lucrurilor, peisajul - ca spaţiu oniric şi companion inspirator al fiinţei umane.

"Nicolae Maniu este un excelent desenator care cunoaşte în profunzime tehnica vechilor maeştri ai Renaşterii, trompe-l’oeil-ul şi toate efectele modelării care dau impresia de volum pe o suprafaţă bidimensională. Există în desenul său o forţă, o siguranţă, o măiestrie admirabile. Dar acestor calităţi tehnice li se adaugă o strălucire şi o claritate a culorilor ocru, gri şi bleu ce au uneori transparenţe de acuarelă. Nevoii de perfecţiune a limbajului artistic îi corespunde o viziune umanistă, bazată pe o vastă cultură, în care realul şi imaginarul se împletesc într-o unitate perfectă şi armonioasă. Este vorba despre suprarealism sau despre un realism fantastic cu adânci rezonanţe meditative? Să ne gândim, de exemplu, la “Omagiu lui Dürer”, una dintre capodoperele sale, în care evocarea trecutului, legătura cu arta Renaşterii se îmbină cu realitatea actuală într-o imagine deschisă către viitor. “Cavalerul Morţii”, celebra gravură a lui Dürer, este înconjurată de o parte de portretul lui Dürer, de cealaltă parte de portretul artistului a cărui mână apare deasupra norilor. Un curcubeu separă registrul superior al tabloului de partea de jos unde se găseşte “Melancolia”, înconjurată de numeroase animale-simbol, peşti şi forme geometrice. Compoziţia urmează regulile clasice ale echilibrului şi simetriei, dar ansamblul are un caracter suprarealist, de vis devenit realitate.
Această corespondenţă între real şi fantastic se regăseşte şi în picturile sale create în România, peisaje care evocă anotimpurile şi muncile oamenilor, cu un profund sentiment de dragoste pentru ţara sa (“Fructele Pământului”, “Imagine fără sfârşit” etc). La contactul cu Occidentul, temele tablourilor sale devin mai complexe, forţa lor expresivă se dovedeşte mai intensă în explorarea misterului lumii şi al vieţii. “Mişcarea materiei”, “Între cer şi pământ”, “Cina cea de taină”, “Răpirea Proserpinei” sunt opere care îndeamnă la reflecţie şi în care seninătatea şi forţa liniştită a artistului se manifestă cu îndrăzneală, refuzând în acelaşi timp violenţa. Nicolae Maniu pune întrebări despre sensul existenţei noastre, ne invită să medităm, dar în tablourile sale de o sobră şi impresionantă măiestrie nu există o angoasă existenţială. Prin amploarea şi intensitatea viziunii sale picturale, prin precizia aproape magică a tehnicii sale, prin puritatea şi luminozitatea culorilor, Nicolae Maniu se afirmă ca una dintre personalităţile cele mai originale ale artei contemporane."
Ionel Jianu în «Les artistes roumains en occident» – ed. American Roumanian
Academy of Arts and Sciences – 1986.
- Care a fost primul mare succes oficial parizian?

 

- In 1995, Ministerul Culturii din Franta impreuna cu Institutul de Arte si Meserii din Paris (Institutul lor Politehnic), organizeaza o mare expozitie, cu 400 de artisti invitati, avand ca tema Arta si comertul de-a lungul timpului. De regula, primesc multe asemenea invitatii de participare, dar nu am timp sa le onorez pe toate. De acesta data am acceptat, deoarece expozitia urma sa fie itinerata timp de un an in opt orase mari din Franta, urmand a ajunge in cele din urma la Bucuresti. Am fost tentat de ideea de a fi prezent in Romania cu o lucrare, si nu oricum ci in cadrul unei expozitii organizate la un asemenea nivel. Din pacate, expozitia nu a mai ajuns la Bucuresti, nerezolvandu-se problemele legate de asigurari. Toti stiu ca sunt un om cu un orar total decalat fata de ritmul de viata obisnuit; incep sa lucrez pe la 6-7 seara, pictez pana la 3-4 dimineata, apoi mananc, imi beau vinul si ma culc. Asa ca am raspuns usor iritat. Era organizatorul expozitiei care ma invita la festivitatea de inchidere a Bienalei. Se anuntase ca vor fi acordate doua premii: unul in bani si celalalt de popularitate. M-am dus la manifestare impreuna cu Pierre, din curiozitate, ca la o actiune mondena, caci nu cunosteam pe nimeni. Iar acolo, surpriza: „Marele Premiu in valoare de 50.000 de franci se acorda… pictorului roman Nicolae Maniu!" Nici nu visam la asa ceva, caci stiam ca si in lumea artelor functioneaza sistemul de relatii. Lucrarea premiata avea un caracter simbolic, era intitulata Hrana pentru omenire, dimensiunea 1,20 m/1,20m si reprezenta o paine, un peste si o carafa de vin asezate pe o coala de hartie, reflectate la infinit de un sistem de oglinzi care incadra pictura.

Nicolae Maniu s-a nascut la Turda in 1944 si a urmat scupltura la Universitatea de Arta din Cluj Napoca. A trait si locuit la Cluj, intr-un bloc de pe strada Donath, insa a  parasit Romania la un  moment dat, in 1982, pentru Germania.  Din1997 a beneficiat de o expozitie permanenta la Opera Gallery din cele patru mari metropole mondiale citate mai sus. Dincolo de acestea, din 1973 a avut numeroase expozitii internationale, iar in 2010, din 16 septembrie pana in octombrie a revenit pentru o expozitie in tara, la EA Gallery din Bucuresti, unde compatriotii sai care au stiut de expozitie, i-au putut admira operele celui mai vandut artist roman pe piata de arta mondiala.

www.youtube.com/watch

Picturile lui Maniu, care îmbină şi contrapun suprarealismul şi hiperrealismul, interoghează şi basculează continuu raportul între realitate şi text, trădarea textului pictural în realitatea subiectului şi compoziţiilor, într-un continuu duel: "Lupta lui Iacob cu îngerul picturii" sau printr-un joc al temutelor ispitiri la care este supus artistul, ca un Sfânt Ieronim, aflat sub presiunea himerelor şi coşmarelor. extras din Doina Uricariu Articol publicat pe 26 septembrie 2011 aici.

sursa www.macluj.ro,  www.nicolaemaniu.com, www.zf.ro

foto www.artindex.ro

 
Termeni si conditii Copyright © 2008 Art Business. Realizat de Web Design Media