Arta, Cultura, Portofolii artisti
Articole arta si cultura
Analize de arta Interviuri artisti Portofolii artisti
Acasa
Editorial
Evenimente
Stiri
Newsletter
Legaturi
Contact

 

 
 

Abonati-va la newsletterul Art Business!

[15 aprilie 2014]
Pe 15 aprilie 1452 s-a născut Leonardo Da Vinci, reprezentat de seamă al Renascentismului italian, om de ştiinţă şi totodată sculptor, pictor, arhitect, muzician şi scriitor, un adevărat...

Mai multe stiri »

   « Arta şi preţul psihologic
   « Teoria instituţională a artei
   « Factori ce influenţează evaluarea lucrărilor de artă
   « Despre relaţia între Economie şi Artă
   « Comemorare Leonardo da Vinci
   « Expoziția „Jubileu - Nicolae Maniu”

 
 
Arhiva August 2020
Mon Tue Wen Thu Fri Sat Sun
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

 
Cat timp petreceti pe Facebook?
zilnic
de 2-3 ori pe saptamana
doar in week-end
de 4-6 ori pe luna
o data pe luna
deloc
Evenimente - Pictorul Romeo Niram - singurul strain din Garda Regala a Spaniei

[26 mai 2009]
art-business.ro

   Artistul plastic roman, Romeo Niram, a fost invitat sa faca parte din Garda Regala a Spaniei (Reales Tercios), fiind primit cu gradul de locotenent. Colonelul Miguel Angel Galan Segovia a vazut, intamplator, picturile sale si a ramas impresionat, prezentandu-l pe pictor superiorilor sai.
   La propunerea Generalului Manuel Fuentes Cabrera - Presedintele Garzii Regale, Romeo Niram  a realizat o pictura pentru Printii  de Asturia, Felipe si Letizia, care isi aniverseaza luna aceasta 5 ani de la casatorie. Artistul roman va inmana Printilor tabloul, pe data de 27 mai, in cadrul unei ceremonii private.
   Acesta este primul tablou realizat de Romeo Niram pentru Casa Regala, urmand sa ofere, la propunerea Garzii Regale, o alta pictura Regelui Spaniei Juan Carlos I. Reales Tercios  este un corp de elita, cu o indelungata traditie, fiind fundat in sec. al XVI-lea, si apartine de Ministerul de Interne. Romeo Niram este primul strain care a fost acceptat ca membru, din istoria acestei Institutii.
   Tabloul realizat pentru Printi este un ulei pe panza de dimensiuni mari, iar rama, de aproape 3 metri, a fost realizata de un alt artist roman din Spania, Bogdan Ater, si reprezinta "Poarta Sarutului" de Constantin Brancusi. Denumit "Poarta Sarutului din Asturia", tabloul este un portret al cuplului princiar, in care pictorul si-a continuat seria de manifestari artistice legate de admiratia sa pentru opera lui Brancusi.
   Criticul de arta Prof. Dr. Begoña Fernández Cabaleiro vede in aceasta pictura o "expresie a imbinarii a celor doua culturi, cea romaneasca si cea spaniola", artistul folosind si elemente din opera lui Salvador Dali.  Printul Felipe este infatisat purtand uniforma de Comandat al Fortelor Armate si tinand in mana Crucea Asturiei iar Printesa Letizia apare ca o Madona daliniana. Cei doi sunt incadrati de o constructie arhitectonica ce sugereaza Poarta Sarutului, insa reprezentata in maniera lui Salvador Dali.
Din compozitie mai fac parte si elemente pictorice proprii lui Leonardo Da Vinci, criticul de arta subliniind prezenta acestor 3 mari repere din arta universala: Brancusi, Da Vinci si Dali. "Avem de a face cu o opera de arta de o mare indrazneala, nu este deloc usor sa imbini pictura renasterii cu cea suprarealista si cu sculptura, dar, chiar in acest gest de extravaganta artistica sta originalitatea si stilul, deja inconfundabil, al lui Romeo Niram, care isi dovedeste inca o data, atat admiratia pentru compatriotul Brancusi cat si calitatile de mare portretist. Din aceasta aparent nevinovata joaca printre mai-marii lumii artei, se naste pe panza lui Niram o opera de arta spaniola, romaneasca si universala."

 
Termeni si conditii Copyright © 2008 Art Business. Realizat de Web Design Media