Arta, Cultura, Portofolii artisti
Articole arta si cultura
Analize de arta Interviuri artisti Portofolii artisti
Acasa
Editorial
Evenimente
Stiri
Newsletter
Legaturi
Contact

 

 
 

Abonati-va la newsletterul Art Business!

[15 aprilie 2014]
Pe 15 aprilie 1452 s-a născut Leonardo Da Vinci, reprezentat de seamă al Renascentismului italian, om de ştiinţă şi totodată sculptor, pictor, arhitect, muzician şi scriitor, un adevărat...

Mai multe stiri »

   « Arta şi preţul psihologic
   « Teoria instituţională a artei
   « Factori ce influenţează evaluarea lucrărilor de artă
   « Despre relaţia între Economie şi Artă
   « Comemorare Leonardo da Vinci
   « Expoziția „Jubileu - Nicolae Maniu”

 
 
Arhiva September 2020
Mon Tue Wen Thu Fri Sat Sun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
       

 
Cat timp petreceti pe Facebook?
zilnic
de 2-3 ori pe saptamana
doar in week-end
de 4-6 ori pe luna
o data pe luna
deloc
Evenimente - Tabăra de Creaţie - Pictură Peisaj, Muntele Băişorii, august 2009

[02 iulie 2009]
Art Business

Tabăra de Creaţie - Pictură Peisaj, Muntele Băişorii, august 2009

A fi complet înconjurat si integrat in ceea ce pictezi este una din cele mai complete experienţe creative. Sa porneşti la drum de munte cu un mic rucsac plin de culori si un şevalet uşor in spate si sa aduci ofranda de efort si de tensiune musculara înainte de a te aşeza sa pictezi panorama aleasa, este un demers în măsură sa te lege pana la contopire cu subiectul picturii tale.

 Pentru cei care îşi doresc să urce la munte pentru pictura si să inteleagă muntele prin pictura organizăm aceasta tabără de pictură de la Muntele Băişorii. Participanţii se vor constitui intr-un grup organizat, având cele mai bune condiţii pentru parcurgerea unei agende bogate in momente de studiu si creaţie.

 Băişoara (in maghiară Járabánya sau Kisbánya, in germana Kleingrub) este cea mai importantă staţiune din nord-estul Munţilor Apuseni. Staţiunea este situata la poalele de est ale Muntelui Mare din Munţii Apuseni, la obârşia pârâului Gera (izvor al văii Ierta), pe culmile ce pleacă spre est din vârful Buscat (1676 m), la altitudini cuprinse intre 1200-1500 m. Priveliştea este larga, deschisa spre Câmpia Transilvaniei, Cheile Turzii si spre zări mai departate. In conditii de vizibilitate buna se pot admira munţii Maramureşului, Ţibleş, Rodnei, Călimani si Făgăraş, iar uneori si Carpaţii Păduroşi, Gutâiul, Suhardul, Gurghiul, Munţii Harghita, Ciucaşul. De pe vârfurile din apropierea statiunii se vad pe cer senin si Şureanul, Parângul si Retezatul, iar in condiţii excepţionale, chiar Tatra Înaltă. Nu lipsit de semnificaţie este faptul ca Muntele Băişorii este o zona protejata mixta.

 Tabăra de Creaţie de la Muntele Băişorii, aflata la prima sa ediţie, se organizează ca Tabăra de Pictura Peisaj, fiind gândită să investigheze în dublu sens, al tradiţiei si modernităţii, acest domeniu al picturii.

 Având in vedere frumosul climat transilvănean si valoarea zonei protejate de la Muntele Băişorii, tabăra de creaţie îşi propune sa investigheze relaţia omului modern, angajat in plina viaţa citadină - cu peisajul montan, integrarea acestuia in experienţele sufleteşti ale artistului în devenire.

Obiective

Obiectivele acestei tabere sunt:

·    însuşirea practica si exersarea unor tehnici de pictura si grafica

·    transpunerea prin pictura a impresiilor calatorului prin natura;

·    reîntoarcerea la resursele nealterate ale peisajului, prin acces la zone care încă păstrează autenticitatea;

·    descoperirea valenţelor estetice ale peisajului prin înlăturarea aurei romantice si a pitorescului facil, preferat adeseori din superficialitate.

Locaţie

     Tabăra are loc la Muntele Băişorii, si se va desfăşura în două sesiuni identice, in perioada 1-7 (sesiunea I), respectiv 8-14 (sesiunea II) August 2009.

 

Organizator:

 

    Asociaţia Asistenţă – Educare – Reprezentare, asociaţie neguvernamentală cu misiunea de a contribui activ la dezvoltarea economico-sociala a României. Mobil: 0788510421.

Perioada de desfăşurare

    Sesiunea I din vara anului 2009 se organizează pe perioada 1 – 7 august, cu plecare din oraşul Cluj Napoca.

Sesiunea a II-a din vara anului 2009 se organizează pe perioada 8 – 14 august, cu plecare din oraşul Cluj Napoca.

Condiţii asigurate de organizator

    Taxa de participare include cursul de pictura, cheltuielile de organizare, cheltuieli cu materiale de lucru, cheltuielile de cazare si masa, precum si transportul pe ruta Cluj – Muntele Băişorii si retur, la sosire si plecare din tabăra. Cazarea si masa se asigura in meniu complet, in condiţii de pensiune turistica, si este inclusa si cina festiva.

Fiecare participant va avea la dispoziţie un şevalet de teren, un scăunel de teren, un set minim de pensule, precum si materiale consumabile de lucru pentru subiectele abordate conform agendei (materialele vor fi distribuite in funcţie de preferinţele participanţilor: ulei, acrilice, acuarele, pânză pe şasiu, cartoane grunduite, hârtie de acuarela, bloc notes pentru crochiuri, creioane, radiere si rotring-uri pentru grafică).

     Participanţii care optează pentru studiu suplimentar îşi vor achiziţiona materiale suplimentare necesare, pe cont propriu. Va stăm la dispoziţie pentru orice sugestie in acest sens.

 

Lector

    Lectorul este o tânără plina de energie, absolventă a Universităţii de Arte si Design din Cluj Napoca, cu experienţă si formare pedagogică, căruia îi place să îndrume şi să lucreze cu colective de creaţie, foarte bună cunoscătoare a staţiunii Muntelui Baisorii. Ea ştie drumuri deosebite si zone surpriză, mai puţin umblate de turistul obişnuit.

     Un portofoliu al artistei poate fi vizionat aici: http://alexandrabodea.wordpress.com/

Condiţii de participare si Criterii de selecţie:

     Participanţii trebuie sa aibă minima experienţă anterioară în pictură, fie pe cont propriu, fie în mod formal (in cadrul şcolilor populare de artă sau a universităţilor de arta si design din tara sau străinătate), sa fie vorbitor de o limba materna si de limba engleza, la nivel mediu, si sa aibă vârsta de peste 14 ani. Persoanele intre 14 si 18 ani vor aduce o adeverinţă de acord parental, semnata de ambii părinţi.

     Pentru admitere, participanţii vor trimite reproduceri fotografiate si scanate ale portofoliului cu lucrări artistice, in număr de cel mult 5 lucrări, împreună cu o auto-prezentare scrisa si precizarea datelor de identificare: nume, prenume, formare artistica sau intenţie artistica, număr de telefon, adresa, la care se va preciza, de asemenea, mediul de pictura in care doreşte sa lucreze cu predilecţie (acuarele, acrilic, ulei) si opţiunea preferenţială pentru sesiunea I sau a II-a a taberei.

Lucrările vor fi evaluate de lector, pentru selectarea de înscriere in tabără, asigurându-se un nivel uniform de studiu al participanţilor.

Reproducerile din portofoliu vor fi transmise ca fisiere jpg., dupa fotografia lucrărilor, prin email, la adresa: alexandrabodea@yahoo.com, asigurându-se ca emailul nu depăşeşte dimensiunea de 2MB. Se va confirma primirea acestora in maxim două zile.

     Termenul limita pentru trimiterea dosarului de inscriere (conţinând reproducerile din portofoliu, însoţite de scrisoarea de prezentare, datele de identificare a participanţilor, precizări privind mediul de lucru preferat si opţiunea preferată pentru sesiunea I sau a II-a a taberei) este de 14 iulie 2009.

Numărul de locuri este limitat si este de maxim 16 locuri pentru fiecare sesiune. Copii sub vârsta de 14 ani pot însoţi părinţii înscrişi in tabără doar în condiţii speciale, care se vor discuta in prealabil. Participanţii selectaţi vor fi invitaţi la completarea formularului de înscriere si achitarea taxei de participare.

Înscriere

    Înscrierea se va finaliza prin completarea unui formular de înscriere ce va fi transmis celor admişi, si se va remite completat, prin email, la: tabara.creatie@gmail.com.

Taxa de înscriere este în valoare de 875 lei pentru participanţii din România, şi 210 euro pentru participanţii din străinătate, pe sesiune, si se va achita integral in termen de 3 zile de la primirea invitaţiei de înscriere in tabără, in contul :

Asociaţia Asistenţă – Educare – Reprezentare

Banca Romanească, Sucursala Militari, Bucureşti

IBAN RO90BRMA0750008935500000 (in lei)

Înscrierile mai pot fi anulate doar in termen de 3 zile după plata taxei, iar retragerea înscrierii participanţilor in termenul precizat înainte permite returnarea a 50% din valoarea taxei. Trecerea termenului precizat nu mai permite anularea înscrierile efectuate ori returnarea taxei.

Programul taberei

     După sosirea la fata locului si cazare, participanţii vor avea o prima întâlnire de grup pentru stabilirea coordonatelor de lucru si cunoaşterea reciproca. Ziua va fi continuata cu un tur al staţiunii si program de voie, seara. Începând cu ziua a doua, programul de creaţie va cuprinde sesiuni de studiu pictura peisaj montan, in aer liber, timp de 3 ore in cursul dimineţilor, si sesiuni de crochiuri pentru redarea detaliilor si a materialităţilor, ce vor fi susţinute după-amiezile, timp de 2 ore. Sesiunile in aer liber vor urmări introducerea noţiunilor de teoria culorilor, culorile complementare, spectrul culorilor, diferenţierea tehnicilor de lucru in acuarela, tempera sau ulei, introducerea elementelor de încadrare in pagina, perspectiva tonala, elemente de compoziţie, perspectiva « accelerata », redarea transparentelor, a materialităţilor diferite, stăpânirea detaliilor elementelor din natura, încadrarea in timp. O ora de taifas la ceai, cu info(zie) de cunoştinţe de cultură plastică generală si discuţii, va aroma zilnic, apoi, atmosfera fiecărei seri. Programul va oferi si liniştea si timpul necesar explorării locaţiei in voie. Seara festivă dinaintea plecării va puncta bucuria prezentei fiecăruia, la tabăra noastră.

 Vă aşteptăm!

 

 

 
Termeni si conditii Copyright © 2008 Art Business. Realizat de Web Design Media