Arta, Cultura, Portofolii artisti
Articole arta si cultura
Analize de arta Interviuri artisti Portofolii artisti
Acasa
Editorial
Evenimente
Stiri
Newsletter
Legaturi
Contact

 

 
 

Abonati-va la newsletterul Art Business!

[15 aprilie 2014]
Pe 15 aprilie 1452 s-a născut Leonardo Da Vinci, reprezentat de seamă al Renascentismului italian, om de ştiinţă şi totodată sculptor, pictor, arhitect, muzician şi scriitor, un adevărat...

Mai multe stiri »

   « Arta şi preţul psihologic
   « Teoria instituţională a artei
   « Factori ce influenţează evaluarea lucrărilor de artă
   « Despre relaţia între Economie şi Artă
   « Comemorare Leonardo da Vinci
   « Expoziția „Jubileu - Nicolae Maniu”

 
 
Arhiva January 2021
Mon Tue Wen Thu Fri Sat Sun
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       

 
Cat timp petreceti pe Facebook?
zilnic
de 2-3 ori pe saptamana
doar in week-end
de 4-6 ori pe luna
o data pe luna
deloc
Stiri - ''Cartea egipteana a mortilor'' si ''Cartea tibetana a mortilor''

[18 ianuarie 2010]
art-business.ro

   Arta de a muri trebuie invatata de cei vii. Acesta este mesajul pe care cele doua capodopere ale culturii universale - ''Cartea egipteana a mortilor'' si ''Cartea tibetana a mortilor'', cele mai recente aparitii ale editurii Herald - ni-l adreseaza, fara a-si propune in vreun fel sa vexeze cititorul modern prin abundenta amanuntelor referitoare la viata de dincolo. Ineditul acestor scrieri consta in latura lor practica redata prin formule, rugaciuni si ritualuri magice menite a acompania trupul defunctului sau a fi rostite de catre un initiat la capataiul celui care si-a inceput calatoria in Lumea de Dincolo.
   Dintre toate popoarele din vechime, egiptenii au dovedit cea mai constanta preocupare fata de problema mortii si a enigmelor ei, fapt ce si-a pus amprenta pe intreaga lor viata sociala si spirituala conferind-i o unicitate stranie si inimitabila. Scris in urma cu mai bine de 3500 de ani, "Papirusul Ani", care cuprinde ceea ce s-a convenit a se numi "Cartea egipteana a mortilor", reuneste texte continand formule magice scrise de obicei pe papirusuri asezate in cutele bandajelor mumiei, alaturi de aceasta sau inscriptionate chiar pe una dintre fasiile de panza ce infasau mortul. "Cartea egipteana a mortilor" este documentul cel mai complet, cel mai artistic ornamentat si totodata cel mai bine pastrat al intregii gandiri filosofice si religioase a Egiptului antic.
   Izvorat din alt capat al lumii, "Bardo Thodol" sau "Cartea tibetana a mortilor" este un text esoteric, ciudat, profund, tulburator, care se doreste a fi un ghid al defunctului, in intervalul dintre moarte si renastere. Acest pasaj intre doua stari poarta denumirea de bardo in tibetana. Thodol inseamna eliberare prin intelegere. Astfel ca talmacirea titlului tibetan ar reveni la a spune ca starea bardo poate fi traita in orice moment al vietii, mortii sau renasterii, cu toate ca textul in sine prezinta numai starile din timpul mortii, oferind instructiuni explicite despre cum pot fi ele traite. Scopul rugaciunilor si meditatiei in momentul mortii consta in a reda constiintei luciditatea necesara pentru a infrunta evenimentele din timpul vietii, mortii si renasterii. In acest sens "Bardo Thodol" este un ghid al posibilitatii de eliberare de-a lungul intregului ciclu al existentei umane, in spiritul doctrinei buddhismului tantric tibetan.

 
Termeni si conditii Copyright © 2008 Art Business. Realizat de Web Design Media