Arta, Cultura, Portofolii artisti
Articole arta si cultura
Analize de arta Interviuri artisti Portofolii artisti
Acasa
Editorial
Evenimente
Stiri
Newsletter
Legaturi
Contact

 

 
 

Abonati-va la newsletterul Art Business!

[15 aprilie 2014]
Pe 15 aprilie 1452 s-a născut Leonardo Da Vinci, reprezentat de seamă al Renascentismului italian, om de ştiinţă şi totodată sculptor, pictor, arhitect, muzician şi scriitor, un adevărat...

Mai multe stiri »

   « Arta şi preţul psihologic
   « Teoria instituţională a artei
   « Factori ce influenţează evaluarea lucrărilor de artă
   « Despre relaţia între Economie şi Artă
   « Comemorare Leonardo da Vinci
   « Expoziția „Jubileu - Nicolae Maniu”

 
 
Arhiva May 2021
Mon Tue Wen Thu Fri Sat Sun
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

 
Cat timp petreceti pe Facebook?
zilnic
de 2-3 ori pe saptamana
doar in week-end
de 4-6 ori pe luna
o data pe luna
deloc
Arte decorative - Ce simbolizează iepuraşul de Paşte
 
Postat la data de 15 aprilie 2009
art-business

Articol vizualizat de 10782 ori.
  Povestea iepuraşului care aduce ouă de Paşte vine din Germania. Copiii cred că dacă au fost buni, cuminţi, Iepurele Magic, Oschter Haws, le va aduce un coş plin cu ouă de ciocolată, cu ouă colorate.
  Tradiţia cu iepuraşi marchează venirea primăverii şi reapariţia vegetaţiei, precum şi fertilitatea. În multe culturi, iepurele este un mesager sacru al divinităţii. 
  În tradiţia chineză, iepurele este o creatură care traieşte pe Lună, unde se ocupă cu măcinarea orezului, esenţa vieţii.
Pentru budişti, iepurele este, de asemenea, o creatură selenară. Legenda spune că, neavând ce ofrandă să-i aducă zeiţei Indra, iepurele s-a gătit pe sine însuşi în focul sacru şi, ca răsplată, a fost aşezat pe Lună.
  Şi pentru americani iepuraşul este personaj de legendă. La unele triburi există un mit care descrie cum iepurele a adus oamenilor focul. În Egiptul Antic, iepurele ocupă un loc aparte, ca simbol al fertilităţii, în timp ce în tradiţia germanică el este cel care aduce viaţa nouă în fiecare primăvară.
  La fel ca iepuraşul, si oul pascal provine din vremuri străvechi. Popoarele din sud-estul Europei vopsesc ouă roşii, culoarea sângelui lui Hristos, pe când în Occident se folosesc toate culorile, în special nuanţele vii, ele simbolizând trezirea naturii la viaţă.
  Există şi variaţiuni pe aceeaşi temă: polonezii şi ucrainenii, asemenea românilor, obişnuiesc să încondeieze ouăle, iar din Austria provine obiceiul de a imprima câte o frunză pe ouăle colorate.
  În Anglia, se obişnuieşte ca de Paşte să se dăruiască ouă foarte mari de ciocolată. În Bulgaria, pictarea ouălor este o îndeletnicire a călugăriţelor din mănăstiri, iar în Elveţia sunt zone în care există credinţa că ouăle de Paşti sunt făcute de cuci sau chiar de iepuraşi. De aceea, copiii pregătesc din primele flori de primăvară câte un cuib în care acestea să fie depuse.
  În Olanda, parinţii vopsesc ouă verzi, pe care le ascund în iarbă, iar copiii pornesc să le caute, obicei ţinut şi în Germania, dar cu ouă de diverse alte culori. Suedezii ornează ouăle cu desene hazlii şi cu versuri în rime, care se citesc cu glas tare, înainte de a le mânca. În Ungaria, ouăle sunt vopsite în roşu sau galben, iar pe ele se desenează apoi diferite motive ornamentale, cele mai întâlnite fiind cele ce reprezintă stoguri de fân, case, fântâni cu cumpănă şi femei cu coşuri în mâini. 
  În tradiţia populară de la noi, ouale de Paşti sunt purtătoare de puteri miraculoase: vindecă boli, protejează animalele din gospodărie, te apără de rele.
 

   Mai multe despre Sărbătoarea Pascală pe Paste.ro

Acest articol vi s-a parut interesant? (12 voturi)

Comentarii la acest articol / Adauga comentariu
foarte frumos ,va multumesc mult!!!!!!!!!!
Postat de iulia, 28 martie 2012

multumesc
Posteaza un comentariu
Nume
Email
Subiect
Comentariu
 
Termeni si conditii Copyright © 2008 Art Business. Realizat de Web Design Media