[03 august 2008]
postat de Daniel Baba
De ce fac ceea ce fac şi ce mă motivează să continui?
Pentru început, mulţumesc pentru amabilitatea de a vă opri din agitaţia vieţii cotidiene şi a răsfoi paginile acestui site dedicat Artei.
Arta ar trebui să fie un soi de oglindă a societăţii trecute sau actuale, să deschidă ferestre acolo unde pentru unii sunt ziduri. Când admirăm arta vizuală este destul de greu de identificat unde se termina misiunea artistului şi unde se face simţită creaţia artistică.
Sunt multe aspecte fascinante în lumea artelor, cu toate maşinaţiunile din spatele vânzărilor şi cumpărărilor de obiecte de artă, cu cele mari patru profesii care contribuie la stabilirea valorii unei lucrări de artă: artistul, colecţionarul, dealerul şi - nu în ultimul rând - criticul de artă. Despre valoare se pot scrie pagini la rând. Gustul colecţionarului, de-a dreptul subiectiv şi ciudat de neprevăzut, poate fi influenţat de cele mai multe ori, dacă cineva înţelege motivele de achiziţie: investiţie, speculaţie, studiu scolastic etc Dorim să cunoaştem cum funcţionează actualul sistem de licitaţii în artă şi modul în care se formează preţul.
În spaţiul românesc avem artişti dar nu avem piaţă de desfacere, în lumea largă există piaţă de artă dar nu există cotaţii pentru artiştii noştri. E mai greu să modificăm percepţii, atitudini, personalităţi ale oamenilor. Este importanta educaţia prin arta pentru individ şi pentru societate? De ce se predă arta în instituţiile noastre? Cum arta influenţează educaţia, la toate nivelurile? Căutăm răspunsuri şi la astfel de întrebări.
Acest site este menit a asista pe cei care cred în artă, care cred că arta este o parte esenţială în cadrul unei educaţii complete. Arta emană creativitate, curiozitate şi deprinderi de comunicare pentru cei care experimentează arta, pentru cei care creează arta.
Ce aşteptări am de la un astfel de demers?
Se spune că această lume, dacă se va schimba, se va schimba din interior. Arta se exprimă din interiorul lucrării şi exprimă trăirile artistului, ce se imprimă prin retina privitorului în gândurile sale, se învălmăşesc în trăirile omenirii.
Noi nu putem vedea decât ceea ce cunoaştem, de aceea este bine să cultivam arta pretutindeni pentru a răspândi frumosul în sufletele tuturor oamenilor. Cunoscând mai multe, inevitabil vom descoperi lucruri noi, ori de cate ori vom revedea o opera de artă. Când cineva contemplă o operă cu siguranţă a cunoscut ceva nou, o minune deja s-a întâmplat.
Doresc de la acest site să poată oferi o sursă certă, binevenită, de calitate, plină de informaţii utile publicului din domeniul artei, a business-ului cu artă, doresc ca acest site să devină primul site romanesc dedicat exclusiv analizelor, comentariilor şi afacerilor ce vizează domeniul artă.
Artiştii au nevoie de oameni care să le aprecieze lucrările, să le promoveze pe piaţă gândurile, dorinţele, aşteptările, trăirile. Artiştii au nevoie de public, ei expun din dorinţa de a arăta lumea în cât mai multe moduri posibile, noi avem nevoie de artişti pentru a ne regăsi in lucrările lor; este necesar să îi sprijinim chiar şi cu un gând bun.
Cui mă adresez?
Cititorii noştri sunt artiştii plastici, colecţionarii si dealerii de artă, oameni de specialitate ai instituţiilor naţionale cu profil academic si cultural.
Site-ul îşi propune să promoveze rezultatele ce decurg din activităţile de educaţie artistică, de analiză a pieţei de artă româneşti şi mondiale. Dorim să atragem în paginile site-ului specialişti ce lucrează în domeniul artei, care prin argumente clare să aducă arta acolo unde o dorim cu toţii. Politicul şi toate deciziile materialiste din prezent sufocă oamenii de cultură prin incapacitatea susţinerii financiare a domeniului Artelor.
Am învăţat faptul că realitatea constatată fără a modifica nimic e un lucru inutil, am învăţat că acţiunile noastre ne privesc pe noi, dar consecinţele lor îi privesc şi pe alţii. Fiecare faptă a noastră atinge o coardă care va vibra mereu până în veşnicie. Am învăţat că ceea ce rămâne în urma noastră nu este ceea ce am fi putut face, ci ceea ce am făcut. De aceea propunerea unor colaborări în acest domeniu va fi întotdeauna binevenită. Dorim ca, prin intermediul site-ului, să stimulăm interesul pentru educaţia artistică şi să arătam rolul acesteia în dezvoltarea personalităţii oamenilor, să analizăm piaţa de artă şi să facem propuneri pertinente. Vă dorim să reveniţi întotdeauna cu drag pe site-ul nostru şi să fiţi multumiţi. Vă dorim să aveţi continuu o stare de bună dispoziţie!
Cu prietenie,
Daniel Baba
|