Arta, Cultura, Portofolii artisti
Articole arta si cultura
Analize de arta Interviuri artisti Portofolii artisti
Acasa
Editorial
Evenimente
Stiri
Newsletter
Legaturi
Contact

 

 
 

Abonati-va la newsletterul Art Business!

[15 aprilie 2014]
Pe 15 aprilie 1452 s-a născut Leonardo Da Vinci, reprezentat de seamă al Renascentismului italian, om de ştiinţă şi totodată sculptor, pictor, arhitect, muzician şi scriitor, un adevărat...

Mai multe stiri »

   « Arta şi preţul psihologic
   « Teoria instituţională a artei
   « Factori ce influenţează evaluarea lucrărilor de artă
   « Despre relaţia între Economie şi Artă
   « Comemorare Leonardo da Vinci
   « Expoziția „Jubileu - Nicolae Maniu”

 
 
Arhiva August 2021
Mon Tue Wen Thu Fri Sat Sun
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

 
Cat timp petreceti pe Facebook?
zilnic
de 2-3 ori pe saptamana
doar in week-end
de 4-6 ori pe luna
o data pe luna
deloc
Stiri - Comemorare Leonardo da Vinci

[15 aprilie 2014]
art-business

Pe 15 aprilie 1452 s-a născut Leonardo Da Vinci, reprezentat de seamă al Renascentismului italian, om de ştiinţă şi totodată sculptor, pictor, arhitect, muzician şi scriitor, un adevărat Homo Universalis. Unul dintre cei mai mari pictori ai tuturor timpurilor, Da Vinci avea multiple talente în domenii precum arta şi ştiinţa.

Citeste mai mult:
adev.ro/n42bph
Pe 15 aprilie 1452 s-a născut Leonardo Da Vinci, reprezentat de seamă al Renascentismului italian, om de ştiinţă şi totodată sculptor, pictor, arhitect, muzician şi scriitor, un adevărat Homo Universalis. Unul dintre cei mai mari pictori ai tuturor timpurilor, Da Vinci avea multiple talente în domenii precum arta şi ştiinţa.

Citeste mai mult:
adev.ro/n42bph
Pe 15 aprilie 1452 s-a născut Leonardo Da Vinci, reprezentat de seamă al Renascentismului italian, om de ştiinţă şi totodată sculptor, pictor, arhitect, muzician şi scriitor, un adevărat Homo Universalis. Unul dintre cei mai mari pictori ai tuturor timpurilor, Da Vinci avea multiple talente în domenii precum arta şi ştiinţa.

Da Vinci şi-a conturat o carieră variată, a produs numeroase picturi, sculpturi şi a contribuit la istoria artei prin două mari tratate:
Tratat despre pictură şi Tratat de anatomie.

Printre cele mai renumite capodopere se remarcă: Mona Lisa ( 1503-1506) şi Madona din grota cu stânci (1483-1486) expuse la Muzeul Louvre din Franţa; Doamna cu hermină (Cecilia Gallerani)- realizat între 1489 şi 1490 şi expus la Muzeul Czartoryskich din Cracovia ; Cina cea de Taină ( 1495-1498) expusă în biserica Santa Maria Delle Grazie din Milano;Omul vitruvian (1492), aflat în colecţia Galeriei Academia din Veneţia.

 

Omul vitruvian

Toby Lester a aflat că da Vinci a creat „Omul vitruvian" pentru a ilustra un pasaj despre proporţiile corpului uman, scris, cu aproximativ 15 secole înainte, de arhitectul roman Vitruvius (de aici şi numele lucrării). „Niciun templu nu poate fi ridicat fără simetria şi proporţia corpului unui bărbat bine făcut", scria Vitruvius. Astfel, Lester explică faptul că, pe vremea romanilor, arhitecţii construiau temple folosind proporţiile unui corp bărbătesc „ideal".

În centrul diagramei de mai sus, realizată de episcopul Isidor din Sevilla, apar „lumea, anul şi omul". „Toate lucrurile din univers sunt cuprinse în om", scria episcopul, iar această idee a dăinuit până în era renascentistă, scrie Huffington Post.

De ce e Mona Lisa cea mai cunoscută pictură din lume?

Pictura este mica, doar 77 x 53 cm, iar culorile folosite sunt sumbre. Nici semnata, nici datata, lucrarea lui de Leonardo da Vinci a fost pictata pe lemn de plop. Banuim ca a fost realizata intre anii 1503-1506, pentru ca asa ne spune Giorgio Vasari (1511-1574), primul biograf al artistului, in lucrarea Vietile pictorilor, sculptorilor si arhitectilor, publicata la Florenta in 1550. De fapt, Vasari este cel care a numit primul opera lui Leonardo Mona Lisa, care, pana atunci, nu avea nicio denumire. Ceea ce este evident, Mona Lisa depaseste caracterul de portret al unei persoane, oricat de interesanta ar fi fost aceasta, si se ridica la valori generale si semnificatii ample pe planuri multiple. Sa incercam, alaturi de cei mai recenti analisti ai tabloului, desigur, sa deslusim misterele care planeaza inca asupra lucrarii. si implicit, sa vedem de ce este Mona Lisa asa de celebra.

Monalisa

Cel mai faimos furt de arta al secolului XX a fost unul patriotic!
Gioconda a devenit celebra la nivel mondial dupa furtul din 21 august 1911, cand un pictor italian cam lunatic - Vicenzo Peruggia - a subtilizat-o ca s-o aduca in tara de origine a creatorului si a modelului sau, Italia. Necunoscand istoria tabloului, era convins ca acesta fusese furat de Napoleon si dus in Franta. in saptamanile care vor urma, autoritatile se vor folosi de toate mijloacele pentru a o recupera. Vor fi puse recompense foarte mari: 25.000 de franci de catre muzeul Luvru, 40.000 de franci de catre revista L’Illustration si 50.000 de franci de catre ziarul Le Matin, pentru persoanele care ar fi putut da vreo informatie care sa duca la gasirea hotului. Initial va fi banuit poetul Guillaume Apollinaire, ca urmare a indemnurilor sale de a fi arsa aceasta opera, pentru a protesta impotriva ideii de arta "atarnata" pentru eternitate de zidurile unui muzeu. Dupa o lunga ancheta politista, in timpul careia au fost suspectate si alte personalitati (intre altii, Picasso si scriiitorul italian Gabriele d’Annunzio, care chiar revendicase furtul!), tabloul a fost recuperat in 1913 si atarnat din nou pe simezele muzeului francez, fiind tratat cu onoruri rezervate indeobste sefilor de stat.
Se va dovedi insa ca hotul fusese Vicenzo Peruggia, un nationalist italian de 30 de ani, care traia la Paris din anul 1908. Macaronarul, asa cum il vor numi francezii, lucrase un timp si la Luvru, aspect ce explica faptul de a fi putut intra in muzeu (intr-o zi de luni - atunci cand muzeul era inchis publicului pentru a se face curatenie), si de a putea trece neobservat, chiar daca sub haina sa se afla, bine mascata, Mona Lisa. Timp de doi ani, tabloul nu a putut fi recuperat, fiind vandute in acest timp o serie de copii (ca originale), contra unor sume fabuloase. Abia in noiembrie 1913, Peruggia va trimite o scrisoare anticarului florentin Alfredo Geri, oferindu-se sa o inapoieze pe Mona Lisa Italiei. Va cere suma de 500.000 de lire (in jur de 100.000 dolari). Pe 12 decembrie va sosi la Florenta cu trenul, tinand-o pe Mona Lisa intr-o lada de lemn. Se va caza la un hotel ieftin, numit astazi - cum altfel ? - Hotel "La Gioconda". Aici, in prezenta lui Alfredo Geri si a lui Giovanni Poggi, directorul Galeriilor Uffizi, Peruggia va deschide cutia si le va arata pictura. Tot in aceeasi zi, Peruggia va fi arestat, petrecand 12 luni la inchisoare (va muri in 1947). Acest furt il va transforma intr-un personaj foarte controversat, uneori blamat pentru fapta sa, alteori laudat pentru istetimea cu care a reusit sa pacaleasca personalul Luvru-lui (si in acelasi timp sa puna la indoiala buna lor organizare - lucru care il va determina pe directorul Muzeului sa demisioneze). Vor exista chiar voci care ar fi dorit transformarea sa intr-un erou national, asa cum a fost cazul lui Gabriele d’Annunzio care va pleda in favoarea lui intr-o serie de articole.

sursa www.historia.ro, www.adevarul.ro

 
Termeni si conditii Copyright © 2008 Art Business. Realizat de Web Design Media